Ако планирате почивка в София можете да резервирате онлайн автомобил от нас сега и да разгледате прекрасните забележителности на нашият град:

Етнографски музей София: Етнографският музей в София съхранява около 50000
експоната, които са систематизирани в 13 фонда. Те се отнасят за периода от втората половина на XVII в. до средата на XX век.Най-впечатляваща е колекцията на народно облекло, в която се включват цели носии и костюмни части.Костюмите са от различни краища на българските земи – от делтата на Дунав до Костурското езеро и от Тимошко до Лозенградско.Съхранени са костюми от малоазийските, банатските и бесарабските българи.

BСофийски зоопарк: Софийската зоологическа градина е създадена през 1888 година. В зоопарка има наличие на различни видове представители от животинския свят -тревопасни,примати, хищници, птици, обитатели на аквариум и терариум.Временно, за период от една година, могат да се
наблюдават и пингвини там.

 

CКатедрален-храм “Свети Александър Невски”: Величествен и прекрасeн е храмът “Свети Александър Невски”. Той представлява петкорабна църква в неовизантийски  стил с акцентирано централно кубе.Главният купол е висок 45 метра, а камбанариятa– близо 53 метра. Интериорът е изготвен със специални качествени материали като италиански мрамори,бразилски оникс, алабастър и много други. Част от 100-те Национални туристически обекта.

 

DНационален исторически музей : Музеят е създаден през 1973 година.В него се съхраняват огромен брой експонати от областите:палеолит, неолит, бронзова епоха, старожелязна епоха,новожелязна епоха, римска епоха,късноантична епоха и т.н. до късно средновековие XV-XVII в. Има колекции от униформи, градско облекло и аксесоари, традиционно облекло битови тъкани, документи, оръдия и много други. Там се съхранява и тракийското златно съкровище.

 

EБоянската църква „Св. св. Никола и Пантелеймон“: Боянската църква е средновековен храм, намиращ се в подножието на Витоша.Храмът е филиал на Историческия музей.Светлището се състои от три последователно свързани една с друга постройки.Благодарение на реставрацията, която завършва през 2006 г, ясно се виждат фреските от 17 век (които са изрисувани върху по-старите от 12-ти), между които е и първото изображение на Свети Иван Рилски.Фреските на Боянския майстор Вълчан се смятат за предшественици на европейския Ренесанс.Част от 100-те Национални туристически обекта.

FНационален дворец на културата: Националният дворец на културата е културен център за конференции, изложби и специални събития, най-големият конгресен център в югоизточна Европа. Предназначението на сградата, която разполага с 13 зали и се намира в центъра на София, е да се използва за културни прояви. Сградата е разположена на 123 000 кв.м. площ, разгъната на 8 етажа и 3 подземни нива.

 

GНационална художествена галерия: Сградата на галерията се помещава в красивия бивш царски дворец, заедно с Националния етнографски музей.Създадена е с постановление на правителството на 24 ноември 1948 година като приемник на Софийската градска художествена галерия, от която получава голяма част от експонатите си.В галерията се съхраняват около 50 000 художествени творби, които са във видовете изкуство живопис, скулптура и графика.Те са дело на видни представители на българското изобразително изкуство.Галерията е част от 100-те Национални туристически обекта.

HНационален музей “Земята и хората”: Музеят е основн през 1986 година, а днес фондът му се състои от 35000 експоната в седем експозиции:Експозиция”Гигантски кристали”, “Минерали н Земята”, “Минерални ресурси на Земята”, “Минерали на България”, “Минерални ресурси на България”, “Материали”,  и “Скъпоценни камъни”.Част от 100-те туристически обекта.

 

JВитоша: Интересен факт е, че първото масово посещение на Витоша бива направено от Алеко Константинов.Той извежда 300 туристи на Черни връх (най-високият връх в планината) на 27 август 1895 година.На територията на парка се намират резерватите Бистришкото и Торфеното бранище.През 1934 г. част от планината е обявена за парк.Фауната и флората са изключително разнообразни.Има над 800 вида гъби, около 300 вида мъхове над 1400 вида висши растения.Животинският свят включва насекоми, птици, риби, бозайници – блогороден елен, сърна, мечка, вълк и лисица.

 

KНационален археологически музей : Археологическият музей в София е създаден през 1878 година.Фондът на музея съдържа около 400 000 единици.Впечатляващи експонати са изложени в музея, но най-богата е колекцията от антични паметници.Има множество бронзови предмети, а сред тях се откроява бюстът на император Гордиан III.Той представлява позлатена глава от статуя на Аполон, копия от прочути произведения на древногръцки скулптори, римската каменна пластика, епиграфските паметници, някои от които са богат извор за тракийската ономастика.Нумизматичният отдел на музея също предизвиква голям интерес у посетителите.Част от 100-те Национални туристически обекта.

LЦърква “Света Параскева”: Храмът е построен през 1930 година.Името на църквата е на света великомъченица Параскева.Има легенда, която разказва, че тя е живяла през 10-ти век във византийска Тракия и се била посветила изцяло на вярата.Счита се още за покровителка на младите хора.

 

 

MНационален природонаучен музей : Музеят е най-старият в България и най-старият и най-богатият между природонаучните музеи на Балканския полуостров.Основан е през 1889 г. от Княз Фердинанд под името Княжески естественоисторически музей.Идеята в началото била той да съхранява личните колекции на княз Фердинанд от птици, бозайници и пеперуди.Експозициите са разположени в 15 зали.Има експонати на каролински папагал, тюлен монах, брадат лешояд, малка дропла, сив и момин жерав, степна усойница, немска есетра.През последните години експозициите се обогатяват с обитатели на Арктика – бели мечки и тюлен, Африка – черна пантера и южноамериканската тропическа гора –  ягуар, папагали ара и маймуни тамарини.Част от 100-те Национални туристически обекта.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VN:F [1.9.21_1169]
Оставете своят глас за нашите коли под наем
Rating: 9.3/10 (33 votes cast)
За София, 9.3 out of 10 based on 33 ratings
Translate »