Югоизточен район

Районът заема югоизточната част на България, в коят се разположени Бургаска, Сливенска и Ямболска област.На изток е широко отворен към морето, а на запад граничи с Източния Тракийско-Родопски район.На север обхваща част от Източна Стара планина, като при Обзор минава северно от билото на планината, а на юг се простира до границата ни с Турция.Районът заема 14 647 кв.км.( 13,2% от площта на България ).

Транспорт. Най-голямо значение за транспорта има жп линията София-Сливен-Бургас и Пловдив-Ямбол-Бургас.Тези линии  улесняват вътрешнорайонните, междурайонните и международните връзки на района.Жп линията София-Бургас е електрифицирана, също и участъкът Карнобат-Синдел.Участъците Зимница-Бургас, Кермен-Ямбол, Карнобат-Лозарево са удвоени.Има отклонение от Нова Загора  за Симеоновград.

Пристанището на Бургас има голям хинтерланд.За Странджанския край голямо значение има автомобилния транспорт.Летището на Бургас има международно значение.

Туризъм. Вътрешният и международният туризъм играят много важна роля, която ще нараства още повече.Южното Черномориес прекрасните плажове, със значително по-топлия климат и вода, както и с наличието на много исторически паметници в градовете Несебър, Поморие, Бургас, Созопол и Царево привличат хиляди наши и чуждестранни туристи и летовници.С оглед на туризма се специализират и редица отрасли на хранително-вкусовата промишленост като производтство на месо и млечни продукти, вино, коняк, бира, а селското стопанство – в производството на праскови, грозде, дини и смокини.

През юли 2002г. влезе в експлоатация новото вилно селище “Парадайз бийч”, между село Св.Влас и к.к. “Елените”.Вилното селище се състои от 5 хотела (800 легла), върху 24 хил. кв.м. площ.В него се почива по системата “инклузив” (всичко включено в цената).

VN:F [1.9.21_1169]
Оставете своят глас за нашите коли под наем
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Translate »